Besöka Ekskär
Ekskär är en gemensam klubbholme och samlingsplats för alla båtklubbar på Lidingö som tillhör Lidingö Båtförbund. Ekskär ligger centralt i skärgården mellan Svartsö och södra Ljusterö, N59 26,4' O 18 37,6'.
Om Ekskär
Båtklubbar anslutna till LBF får kostnadsfritt boka Klubbstugan för klubbevenemang, och Styrhytten med Verandan för mindre sällskap upp till 12 personer. Vänligen notera att Klubbstugan och Styrhytten med Verandan endast kan bokas för klubbevenemang, ej privata tillställningar.
Medlem i båtklubb ansluten till LBF får kostnadsfritt boka styrhyttens sovdel för fyra personer, vänligen se anvisningar under Boka stuga.
Klubbstugan och Verandan är alltid öppna, men till sovrummet behöver man en nyckel som Tillsyningsmannen lämnar ut.
Du kan läsa mer om detta och boka en stuga på Ekskär på följande länk: https://ekskarlbf.bokamera.se
Det finns appar för både Android och iPhone för Bokamera på Google Play och App store för att enkelt boka och hålla koll på sina bokningar.
Bastun är godkänd av brandskyddsmyndigheten och bastuaggregatet fungerar väl.
Ta med egen ved för vedförrådet är tomt!
Vid frostrisk, kom ihåg att tömma vattentanken efter avslutat bastubad så den och kranen inte frostsprängs.
Ekskär välkomnar alla medlemmar och erbjuder bla:
- Bra och trygga hamnmöjligheter vid bryggor med bojar
- Klubbhus med veranda och öppen spis
- Toaletter
- Vedeldad bastu vid stranden med härligt västerläge
- Grillplatser
- Övernattningsmöjligheter
- Lek- och badmöjligheter
Ekskär är ett populärt mål såväl för enskilda båtägare som för olika typer av klubbarrangemang. Kommer man individuellt träffar man oftast andra trevliga båtintresserade Lidingöbor.
Egen bastunyckel
Medlemmar i klubbar anslutna till Lidingö Båtförbund är välkomna att köpa en egen bastunyckel. Enklast köper man en nyckel direkt av Tillsyningsmannen på Ekskär eller genom Din Båtklubb.
Ekskärs historia
En tidigt väckt fråga för LBF blev frågan om att köpa in en egen klubbholme. För att få ekonomi för ett inköp ordnades tre båtlotterier, som tillsammans gav ett netto på cirka 3.200 kronor. Efter många diskussioner avslutades affären och Ekskär kom i LBFs ägo sommaren 1938 mot en kontant betalning av 3.000 kronor.
Ekskär, ute på Edöfjärd, har position lat N 59 grader 26.4 minuter och long. O 18 grader 37,6 minuter, således öster om södra Ljusterö.
Under kriget låg Ekskär i dvala, men 1945 inköptes av kronan en militärbarack att användas till klubbhus. Baracken blev liggande på Lidingö till 1953, då den transporterades ut, byggdes upp och invigdes till höstfesten. Baracken brann ner i början av 90talet, men är nu ersatt av en ny trevlig klubbstuga.
Styrhyttens historia
ÅR 1956
Redogörs för arbetena på klubbholmen Ekskär som ägs av samtliga båtklubbar på Lidingö. Man lägger in ansökan om, ”att från bensinskattemedel få anslag till fyra stycken betongpontoner”. Vidare inköps och uttransporteras en gammal styrhytt från en utrangerad bogserbåt. Styrhytten anses lämplig som ”tävlingsexpedition eller groggveranda”. Det framgår inte vilket av dessa förslag som prioriterades, möjligen finns det en lutning åt det senare.
Så här berättar Åke Hammarlund:
”Det var förvinter 1956 då 10 man, alla gamla Ekskärsintresserade från olika Lidingöklubbar, samlades en tidig lördag morgon vid Gåshagavarvet. Där låg en gammal skuta, Gåshagavarvets stora kran ställde ner komandobryggan rakt över lastluckorna på skutan utan besvär. På skutan fanns en grov mast och ett spel som såg betryggande ut.
Vi tog vägen runt Grinda och upp Karklöfaret för det fanns is i de mindre lederna. Tre timmar tog färden. Där väntade oss den första överraskningen. Vi hade planerat att lägga kommandobryggan vid flaggberget mitt på Ekskärs västra strand. När vi rundade udden visade det sig att is hade börjat lägga sig och att den var så kraftig att den ej kunde forceras trots flera försök. Under tiden hade vi övriga beslutat om en alternativ plats att lägga till vid. Vi fann snart att den enda berghäll som vi kunde lägga oss långsides var vid norra udden. Efter mycket jobb hade vi fått skutan så nära land att lyftet kunde påbörjas.
Här kom överraskning nummer två. Trots de kraftiga lyftdonen på skutan kunde vi inte rubba kommandobryggan från sin plats på däck. Det kraftiga beslaget runt masten som höll bommen, gled nedåt i samma tack som vi vevade för att lyfta. Nu var goda råd dyra. Vi gick iland och fällde några träd att använda som bana in mot land, och samlade en del pallningsvirke.
Genom att lyfta ett hörn i taget kunde vi saxa kommandobryggan ut över relingen. Det var spänning i luften när vi med handkraft skulle få den tunga klumpen att glida iland så långt att den kunde frigöras från skutan. Det gick som vi hoppats, kommandobryggan hamnade på en berghäll som var tillräckligt stor för att den skulle kunna surras där över vintern.
Så småningom kom vi mot hemmavatten. Vi tog iland vid Gåshaga brygga, några timmar senare än vad vi på morgonen hade planerat. En del av medlemmarna i resan hade tydligen fått fri lördag, ty de gick direkt in på Gåshaga Värdshus där de serverades mat och dryck i ett enskilt rum beroende på den något skamfilade klädseln.
Nästa vår när jag kom ut till Ekskär för att se hur kommandobryggan klarat sig över vintern, fann jag till min stora förvåning att den stod 3-4 meter högre än där vi ställde av den. Med hur hade den kommit dit? Jo, Stickan Hellgren, BBS, hade tagit med sig en del av Gåshagavarvets resurser av block och taljor. Han hade några kamrater med, och genom att borra och slå i dubbar i berget kunde man spela upp den stora och tunga klumpen till rätt plats.”
Utvecklingen av Ekskär under åren
2024
Det byggdes en hinderbana och en lanthandel för barnen.
Under arbetshelgen underhölls dasset, tak över altanen byggdes och en ny badstege på djupare vatten vid bastun monterades.
Arbetshelgen avslutades med middag i storstugan då vädret inte visade sig från sin bästa sida.
Under sommarens byggdes och monterades en skjutdörr till bastuns omklädningsrum som är skönt vid västliga vindar.
Det har även anlagts en Discgolf-bana med 18 "hål" som är ansluten till appen UDisc.
En av många härliga trubadurkvällar!
2023
Bastun renoverades med nya väggar, tak, lavar, ryggskydd, vedlår och skydd runt bastuaggregatet.
Räcke vid spången byggdes, känns tryggt när det är halt eller när barnen är med.
Norrlandsgrillen byggdes, som har utnyttjats mycket vid grillning, 16:45-drinken eller vid trubadurafton.
Aktuellt säsongen 2019
Under april lades ett par nya bojar ut då de gamla hade slitit sig. Taket på kompostkammaren på toaletterna byttes ut då det gamla hade börjat ruttna.
Till arbetshelgen den 25-26 maj hade vi fraktat ut de nya möblerna och pingisbordet till klubbstugan. Allt monterrades ihop och det blev snyggt och fint i vårt klubbhus.
Drygt 20 frivilliga mötte upp och satte igång med att röja skogen efter Alfridas framfart, montera möbler, städa av och ställa fram utemöbler, se så att belysning fungerar, m.m. Alla förankringsjärn till pontonkättingarna byttes ut till nya och den gamla jordkällaren revs då den hotade att falla ihop. Hamnen försågs med två handbrandsläckare och ytterligare en placerades vid västra bryggan, seglarbryggan.
Under dagen serverades lunch på bryggan och sedan tacos till middag uppe vid klubbhuset. Lite senare kom mer sand till stranden, skänkt av HamnAB, som vi krattade ut
I mitten av juni drogs de två Enkronor som LBF beslutat köpa in som segeljollar ut.
Lidingö Båtförbund tog också beslut om att köpa in en lämplig passbåt, främst för nödsituationer i och kring hamnen och transporter mellan Ekskär och Alsvik, och det blev en Terhi 400 med en 6 hk 4-takt Mercury på.
I slutet av 2019 kunde vi konstatera att det fortsätter komma ut många nya medlemmar som upptäcker Ekskär för första gången, men även båtar från andra klubbar i Stockholmsområdet. Antalet övernattningar i båtar uppgick till 1.200, och Styrhyttens övernattningsdel har varit populär med 39 övernattningar.
Välkomna till Ekskär!
Lennart och Ekskärsgruppen